Jeg tror, at mange af os alle kender til at ligge eller gå på stranden og blive opmærksom på bølgernes slag mod stranden. Efter forholdsvis kort tid med fokus på at lytte til bølgerne, kan de fleste nok mærke, hvordan pulsen daler, og man føler sig mere og mere afslappet. Tankerne falder til ro frem for at suse rundt i ring omkring hverdagens gøremål og bekymringer. Noget vi i dette hektiske samfund kan have brug for nærmest på daglig basis.

Jeg kom til at tænke på det for nogle dage siden, da jeg gik langs med stranden og lyttede til bølgernes slag mod kysten. Det var ikke den lyd, der fascinerede mig mest. Det var mere lyden af bølgerne, når de trak sig tilbage igennem stenene. En helt særlig raslende lyd sammen med bølgeskvulpet. Lyden gav mig en følelse af en boblende glæde. Måske er jeg på et ubevidst plan, blevet mindet om en eller anden glad oplevelse, og derfor fået samme glade følelse inden i?

Oplevelsen fik mig til at tænke over, hvilke andre lyde der virker afslappende på mig. Musik? Samtale? Vindens susen i træerne? Men det der virkelig gav genklang i mig, var tanken om katten, når den om morgenen lægger sig på min brystkasse. Puffer til min kind med en blød pote. Som for at sige: Jeg trænger til at blive kløet bag øret! Kom i gang! Og så starter kræet med en blid spinden. Først stille, men så mere og mere intenst. Og tit falder jeg nærmest i søvn igen. Fordi lyden bare virker så afslappende og beroligende. Behøver jeg indskyde, at katten nok skal gøre opmærksom på, hvis jeg stopper med at nusse den?

Og mens jeg skriver dette, kommer jeg til at tænke over et program, jeg så om mennesker, der lever af at lave Youtube videoer med lyde, der skal virke beroligende eller kuldegysende. Videnskab.dk skriver om fænomenet:

ASMR er en forkortelse for en medicinsk klingende betegnelse, Autonomous Sensory Meridian Response, der i daglig tale også betegnes ‘hjernemassage’ eller ‘hjerneorgasme’, og som minder om kuldegysninger. ASMR er imidlertid ikke udløst af kulde, men af særlige lyde.

Folk, der oplever ASMR, beskriver det ofte som en rislende fornemmelse, der begynder i hovedbunden og bevæger sig ned langs nakke og ryg med en ekstrem afslapning til følge.

Der mangler imidlertid forskning på området, og det samlede antal udgivne akademiske artikler er meget beskedent. Psykologien har indtil videre været den faggren, der har beskæftiget sig mest med ASMR, og en undersøgelse fra et engelsk universitet har blandt andet påvist, at ASMR kan sænke hjerterytmen hos brugere, der ser og lytter til ASMR-videoer.

Der kan være tale om alle mulige forskellige slags lyde: en børste gennem hår, knitrende papir eller plastik eller noget helt andet. Sjovt nok får jeg nærmest kuldegysninger bare ved at tænke på disse lyde, men det er bestemt ikke af velvære. Nærmest tværtimod.

Hvad med dig? Hvad gør du, når du har brug for at få styr på mylderet af tanker og slappe helt af? Skriv og inspirer os alle til nye måde, hvor vi kan komme ned i gear. Jeg glæder mig til at høre fra dig.