Ja, ok, det har kun lige været første søndag i advent og ikke en gang første december. Der er masser af tid til at lave alle de dersens forberedelser, som nu skal klares for at der kan blive rigtig jul.

Men hvad er det, der skal til for at det kan blive en rigtig jul? Jeg mener, sådan den ægte vare. 24 karats jul? Det har vi garanteret rigtig mange forskellige svar på. Og vi synes nok alle sammen, at vores version er den eneste rigtige og hænger nok sammen med vores oplevelser i barndommen.

Hjemme hos mine forældre blev der holdt jul. Især min mor var primus motor på en lang række aktiviteter som optakt til den store aften:

Småkagebagning! Vi bagte småkager. Flere forskellige slags. Vaniljekranse, hvor dejen blev kørt igennem kødmaskinen og man skulle være rap på fingrene for at sikre perfekte stjerneformede strenge af dej, som skulle formes til kranse. Brunkager, klejner, finskbrød, jødekager var også en del af repertoiret. Og så naturligvis figurkager, som skulle pyntes med glasur i forskellige farver.

Hjemmelavet konfekt af marcipan blev der også produceret en hel del af. Der var de faste elementer: ruller af ren marcipan, som kunne nydes alene, med nougat eller chokoladekringler. Ruller med nougat og marcipan overtrukket med mørk chokolade og pyntet med kandiserede violer. Marcipansnitter i flere farver. Havregrynskugler eller pebermyntekugler på chokoladepynt. Og nogle år lavede vi marcipanfigurer i alle mulige afskygninger: smørrebrød, nisser, jordbær og kirsebær.

Juledekorationer skulle der til. En tur i skoven som optakt, hvor vi samlede kogler, grene, mos og græsser. Og så blev kælderen linet op med sløjfer, gran og ler sammen med trærødder, træskiver og kurve, som til sammen skulle blive til smukke dekorationer. Vi kunne ikke slippe med at klaske noget tilfældigt sammen. Niks, det skulle se pænt og ordentligt ud. Så vi blev oplært i forskellige principper for, hvordan lys og pynt blev placeret mest hensigtsmæssigt i forhold til hinanden.

Pyntning af hele huset. Vi havde rigtig meget julepynt. Nærmest lige så meget som Gertrud Sand fra ”The Julekalender”, måske en anelse mere smagfuldt i udførelsen. Vi lavede nisselandskaber med nærmest en kæmpe pakke vat, hamrede kravlenisser op på alle dørkarme og stillede nisser op på alle hylderne. Naturligvis var der traditioner, der skulle overholdes. Den grimme nisse, som jeg havde lavet i formning i skolen, skulle helt sikkert stå på den øverste hylde i dagligstuen. Og juledekorationen med det største lys skulle stå i særligt hjørne (så den ikke væltede). Selv på badeværelserne var der nisser.

Og så var der alle de andre ting, der bare skulle være med. Gløggdrikning, juletræsfældning i skoven, kogning af grisekød til sylte og knugning af kogt og hakket grønkål. Klipning og fletning af julehjerter og stjerner. Og endelig skulle selveste juletræet pyntes enten Lillejuleaften eller Juleaftensdag. Typisk havde træet brug for et stykke fiskesnøre bundet til en skrue i loftet for ikke at vælte, men det var jo bare business as usual.

I dag kan jeg godt synes, at min mor havde et abnormt højt ambitionsniveau, for hvad en rigtig jul skulle indeholde, men tiden var en anden. Rigtig mange af de ting, som vi fik frembragt, kunne ikke bare lige købes i supermarkedet. Mine egne juleforberedelser er langt mere beherskede. Nogle år har jeg fuldstændig undladt at pynte op. I år er jeg nærmest allerede gået amok. Der er hængt lyskæde op i hækken, lagt grene og kogle på bordene udenfor, hængt juleuro op i loftet, sat et lille træ i en fin potte og pyntet det med en lyskæde. Der er fade med kogle, kugler og kanel. Jeg har lavet juledekorationer, hvor jeg efter bedste evne forsøge at komme i tanke om, hvad min mor lærte mig for mere end tredive år siden. I går deltog jeg i det store figurkagebageri hos mine gode venner. De første gaver er allerede købt og pakket ind – parat til den store dag.

Og måneden er ikke rigtig begyndt, så hvad skal det ikke ende med?

Hvad med dig? Hvad indeholder den helt rigtige jul for dig og din familie? Fortæl, fortæl! Kom også med et godt råd til, hvordan du undgår at blive væltet af andres tårnhøje ambitioner for julen!