Du kender sikkert godt fornemmelsen (ellers har du virkelig en fed følelse til gode!): Du har kæmpet med en opgave, og endelig er du blevet færdig og står med et resultat, som du er tilfreds med. Det kan være en skoleopgave eller en fra jobbet. Eller du har bagt og pyntet en lækker kage eller lavet middagsmad til dine gæster eller familie. Mulighederne er mange.
Det kan også være, at du har kastet dig ud i et byggeprojekt. TV vrimler med programmer om familier, der kaster sig ud i kæmpestore projekter, hvor de lige skal bygge deres 200 kvadratmeter store hus om med nyt køkken og flere badeværelser. Der skal rives mure ned og bygges nye. Males, tapetsere og dekoreres. Kæmpe opgaver, som indimellem virker som om de nærmest vælter de involverede og koster langt mere end budgettet. Men lyset i deres øjne, når de står med det færdige resultat, er ikke til at tage fejl af!
Da jeg købte mit hus, trængte det mildest talt til en kærlig hånd. Ny isolering og beklædning, udskiftning af vinduer, nyt køkken og en hel masse mere. Jeg kunne godt se, at det ville jeg overhovedet ikke kunne overkomme, så jeg hyrede professionelle folk ind, så jeg hurtigt kunne flytte ind i min drømmebolig. Og huset blev (næsten) færdigt, så jeg kunne flytte ind til den aftalte tid. Efterfølgende har jeg løbende fået lavet flere forbedringer både ude og inde, hvor jeg har hyret håndværkere til at klare opgaverne.
Men det er bare ikke nær så tilfredsstillende, som når jeg har kastet mig ud i projekter selv. Jeg har lagt fliser som underlag for det drivhus, som jeg selv har samlet. Jeg har bygget et brændeskjul. Haven har jeg selv anlagt og omlagt af flere omgange – der skal bare ske noget nyt i en have med jævne mellemrum, ellers keder jeg mig.
Mit seneste projekt blev færdigt i weekenden: To ekstra højbede, hvor jeg kan dyrke sprøde grønsager til mig og rådyrene (vi er ikke helt enige om, hvordan vi skal dele!). Jeg har selv indkøbt og hentet brædderne. Der er blev målt, savet og skruet, og endelig har jeg hentet næsten en kubikmeter kompost/havejord på genbrugspladsen og fordelt i de nye højbede og givet de gamle en opfrisker. Jeg var mildest taget udkørt, da jeg var færdig med at rydde op.
Men selvom jeg var fuldstændig mør i alle muskler af skovle jord på og af traileren, så var jeg bare superglad og lidt stolt af min præstation! YES – jeg gjorde! Og jeg gjorde det selv! Det er jo ikke, fordi højbede er en særlig vanskelig konstruktion. Og ja, det kan godt være, at de er en lille smule skæve her og der, men jeg er sikker på, at gulerødderne smager lige godt.
For mig behøver resultatet ikke at være 100 procent perfekt for at være godt nok. Processen er vigtigst for mig, og jeg lærer lidt hver gang, jeg kaster mig ud i noget nyt. Også når jeg ikke lykkes i første forsøg. Så jeg finder nok på noget nyt at bygge – om ikke andet så en redekasse til fuglene, og de er nok også ligeglade med, om byggeriet bliver helt lige.
Hvad med dig? Bygger du selv? Og skal det være helt perfekt, før du er tilfreds?