Natur er virkelig et emne, der bliver diskuteret i disse år. Men hvad er natur? Er der forskellige kvaliteter af natur, og hvad er den bedste form for natur? Vi hører forskere udtale sig om hvad der er den bedste natur, og hvad der skal til for at bevare naturen, som den er. Jeg hørte eksempelvis om en mose et sted på Sjælland, som var blevet udpeget til at være særlig værdifuld, og som skulle beskyttes, så den ikke blev til skov.

Jeg er vild med natur. Gerne natur, som bare får lov til at være sig selv. Træ, der ligger og formulder i skovbunden. Græsser og urter, der gror i vild forvirring på en eng. Små og lidt større træer, der kæmper om pladsen, så de kan vokse sig store og stærke og blive til en rigtig skov. Insekter, der summer rundt. Edderkopper, biller og bænkebidere, der kribler rundt på jagt efter det næste måltid.

At cykle eller løbe langs en blomstrende vejkant. Valmuer, kornblomster og margeritter blandet med græsser eller det korn, som blev spildt under efterårets høst. Det er noget af det smukkeste, jeg ved. Det gør næsten ondt på mig, når jeg ser, at kommunen har slået vejkanterne her i juni. Jeg er godt klar over, at det handler om trafiksikkerhed, men vejkanter scorer åbenbart ikke særlig høj naturkvalitetsbarometret.

Ofte går bølgerne højt, når der bliver diskuteret natur. Følelserne sidder uden på tøjet, og der bliver kastet smuds fra alle parter. På de sociale medier, læserbreve og debatindlæg i aviserne, ved debatmøder og på tv.

Diskussionerne er ikke blevet mindre højrøstede, efter regeringen har udnævnt områder, som skal være naturnationalparker. Mange er bange for at skulle færdes mellem store græssende dyr, eller at det nærmest vil blive umuligt at færdes i området på grund af restriktioner, fæ-riste og forbud mod cykler, ryttere og biler. For andre er det en drøm, som endelig er gået i opfyldelse.

Men hvad er betyder natur egentlig? Hvad dækker det over? Jeg har for vane at slå ord op, bare sådan for at være sikker på deres betydning. Denne gang blev det Den store Danske, som kom med svaret:

Natur er et begreb, der kan stå for noget oprindeligt. Noget, der ikke er bearbejdet af mennesker eller præget af kultur, fx det oprindelige miljø eller for hele det værende, verden, virkeligheden, kosmos.

Jeg ved godt, at mange af især de professionelle fortalerne for naturnationalparkerne taler rigtig meget om biodiversitet, mere end de taler om natur. Men jeg tror, at mange mennesker ikke skelner helt så meget mellem de to begreber.

At ønske sig biodiversitet er smukt ønske. At opleve de mange forskellige spændende insekter og planter. En biologs våde drøm. Det minder om min egen drøm om den ægte vilde natur. Men er det egentlig naturligt?

Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvordan Danmark vil se ud, hvis vi lod det hele være. Al den vilde natur. Bare overladt til sig selv. Uden indblanding fra menneskene. Måske lidt fra de omkring strejfende dyr, men i det store hele i fred for enhver form for indblanding.

I biologitimerne tilbage i skolen lærte vi, at hvis man lod et stykke jord være, så ville det efterhånden springe i skov. Først birketræer og så flere og flere træer. Og hvis området fik fred længe nok, lad os sige et par hundrede år eller mere, så ville det blive til en fantastisk bøgeskov, fordi bøgene bliver højest og dækker for lyset for de andre træer og planter nedenunder. Dét ville da virkelig være natur!

Men måske vil det også være en lidt kedelig natur. Altså i forståelsen af at den har færre arter, end hvis vi lader nogle store dyr græsse og lader området være mere lysåbent.

Jeg har ikke svaret på, hvad der er den bedste form for natur. Jeg kan endda være i tvivl, om hvorvidt natur i det hele taget kan rangordnes. Om jeg er for eller imod naturnationalparker? Se, det er en hel anden diskussion for jeg endnu ikke fundet ud af, hvad begrebet dækker over – og de, som har besluttet, at vi skal have dem, har ikke besværet sig med at definere, hvad det er. Jeg tænker, at det er lidt som med Brexit. Vi skal have det, men vi ved faktisk ikke rigtig, hvad det er, når det kommer til stykket. Men lad os se, om det bliver biodiversiteten eller det naturlige, der vinder.