Tiden går, klokken slår.

Ja, mon ikke! Sig mig, har det ikke lige været sommer, sol og ferie? Og nu? Regn og blæst, dag og nat. Vi ved det jo godt, men man jo godt blive lidt nedtrykt alligevel, når sommeren går på hæld, og efteråret melder sin ankomst.

Tanken om efterår melder sig første gang i slutningen af august. De lyse nætter slutter omkring den 8. august. Nætterne bliver mørkere og køligere. Jeg lægger typisk mærke til det, når jeg skal ud at køre om aftenen. Pludselig er det nødvendigt at bruge det lange lys på bilen, og ruderne er dækket af et tæt lag dug. En varm trøje bliver fundet frem og den vindtætte jakke.

Lidt inde i september kan det være nødvendigt at finde kørehandsker frem – til alle os med kolde fingre og uden varme i rattet.

Og samtidigt bugner naturen af rige gaver: hyben i smukke orange og røde farver. Fulde af C-vitaminer og lækker syrlig smag. Syltet i tyk vaniljesirup er det perfekte tilbehør til forskellige stege – også flæskestegen juleaften. Hyldens sorte bær kan blive til skøn mørk saft, som drikkes i toddyer med citron eller limesaft og måske et lille skvæt rom. Alle steder er der æbler i alle mulige farver: grønne, gule og røde. Nogle er søde og saftige, andre mere syrlige og friske. De sureste er perfekte at sylte sammen med rønnebærrene til gele, der passer perfekt sammen med kogte æbler – igen lækkert tilbehør til stegeretterne i løbet af vinteren – eller til at give sovsen en ekstra dybde.

Når oktober banker på, er det på tide at rydde op i drivhuset. De sidste tomater bliver lagt til modning – og er der mange grønne tilbage, så er det tid til at sylte dem. Enten surt med eddike eller sødt med masser af sukker og varme krydderier som kanel, korianderfrø, kardemomme og appelsin. Eller også kogt i lang tid med rørsukker til marmelade, som passer perfekt sammen med lidt stærk ost eller bare på en god bolle. Peberfrugternes overflod kan også gemmes på glas: Først ristes de sorte på grillen eller i ovnen, inden de lægges i en pose og damper. Så fjernes skin og frø, og frugtkødet lægges i lægger olivenolie, så de kan gemmes til sammenkogte retter i løbet af vinteren – eller som tilbehør til tapas.

De sidste år har jeg udvidet drivhussæsonen: Når tomater og peberfrugterne er høstet, så jeg persille, spinat og salt i plantekasserne. De får lige lidt gødning og hvis vejret er lidt lunt, så kan høstet igen først i december og måske hele vinteren igennem. Lækkert at kunne hente lidt frisk grønt, selv om det ellers er mørkt og koldt. På de koldeste dage dækker jeg med lidt bobleplast og tænder lidt fyrfadslys.

Men hele efteråret handler ikke kun om de ting, som vi kan spise og drikke. Selvom jeg godt kan få lyst til at spise meget mere, når det bliver koldere udenfor. Lige som katten bygger ekstra tæt og varm pels, tænker jeg, at jeg også skal være klar med ekstra hul til vinteren.

Men det er tid til ture i skoven. Mærke duften af de våde, visne blade og svampenes paddehatte. At se de mange fantastiske farver: Gule, brune og røde. Pudsige frøstande, som står smukt som monumenter over sommerens blomsterhav.

Efter en tur i blæsten er det tid til at komme hjem i varmen og en varm toddy …